Fashion

Trompettist in Auschwitz  |  Een leven samen  |  Goodbye, Norma Jeane  |  Ghost Stories  |  Snowden  |  Masterclass  |  Schone Schijn  |  Allo AlloTrompettist in Auschwitz

2021-2022

Soy Kroon en Thomas Cammaert vertelden en speelden in een regie van Eddy Habbema het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz . Het boek van Dick Walda werd door Allard Blom bewerkt tot theatertekst. Het stuk ging op 4 april 2022 in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven in première in Stadsschouwburg Leiden.Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

Fashion

Een leven samen

2020-2021

Een leven samen werd gemaakt in bijzondere tijden. Corona was net anderhalve maand in Nederland, de theaters waren gesloten en het leven lag grotendeels stil. In de hoop en verwachting dat de theaters de deuren in september 2020 weer open zouden gaan, gingen we aan de slag om een compleet nieuwe voorstelling te maken. Alles in het kader van: 'Laten we kijken naar wat er nog kán, in plaats van wat er niet meer mág.' Allard Blom schreef het script en meestercomponist Ad van Dijk (o.a. Cyrano de musical, Joe de musical) componeerde de muziek. De cast bestond uit Doris Baaten, Alfred van den Heuvel, Alexandra Alphenaar en Ara Halici.Julius en Ina zijn een jaar of zeventig en wonen al een tijdje in een verpleeghuis. Julius was vroeger tekenaar. Ina ging voor het gezinsleven. Ze delen een leven samen. Maar dat weten ze niet meer zo goed. Iedere morgen ontmoeten ze elkaar voor het eerst. Delen ze hoogte- en dieptepunten van hun gezamenlijke leven. Maken ze ruzie. Hebben ze eindeloze gesprekken en hoogoplopende discussies. En worden ze verliefd. En iedere avond nemen ze afscheid van elkaar en vergeten ze de ander. Om de dag erna opnieuw verliefd te worden.

Fashion

Goodbye, Norma Jeane

2019-2020

De Nederlandse pers was unaniem lovend over Goodbye, Norma Jeane! Trouw noemt de voorstelling 'fascinerend theater', NRC Handelsbald zegt: 'De drie acteurs én drie muzikanten vlammen'. De Telegraaf vindt dat 'Heitzer opnieuw bewijst tot de absolute top te behoren'. Theaterpardijs schrijft over de 'werkelijk prachtige muziek' en Jacques d'Ancona van Dagblad van het Noorden noemt het een 'intrigerende, erg mooie en kleinschalige voorstelling'. Met in totaal 49 sterren is Goodbye, Norma Jeane één van de best gerecenseerde voorstellingen van dit theaterseizoen.Het is 1984. Henri Mortensen, een jonge en ambitieuze journalist, belt ergens in Europa aan. Een vrouw van 58 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards, maar de jongeman weet wel beter: de vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker. Ooit beroemd als Marilyn Monroe en waarvan de wereld niet beter weet dan dat ze 22 jaar eerder, op 5 augustus 1962, is overleden. Verbijsterd laat de vrouw de jongeman binnen. Ze is bang dat haar geheim bekend zal worden en doet er alles aan om hem te overtuigen het verhaal niet te publiceren.

Première: maandag 10 februari 2020, De Goudse Schouwburg, Gouda

Fashion

Ghost Stories

2019-2020

Ghost Stories ging in 2010 in Liverpool Playhouse in première en speelde daarna een jaar in het Lyric Hammersmith theater en het Duke of York theater op West End in Londen. Ghost Stories was ook the zien in het beroemde Sydney Opera House en in België. In april 2018 verscheen de filmversie van de succesproductie in de bioscopen. De voorstelling is geschreven door Jeremy Dyson (The League of Gentlemen) en Andy Nyman. Dr. Kuiper, een professor in parapsychologie, geeft een lezing over spookverhalen. Drie van de door hem verzamelde verhalen zijn hem in het bijzonder bijgebleven: dat van een nachtwaker, een jonge bestuurder en een zakenman die zijn eerste kind verwacht. Hebben die drie onverklaarbare ervaringen íets met elkaar te maken?De Nederlandse versie van Ghost Stories werd bijzonder goed ontvangen door publiek en pers. De cast bestond uit André Dongelmans (De Luizenmoeder), Laus Steenbeeke, Huib cluistra en Alexander Brouwer. De regie was in handen van Joep Onderdelinden. De voorstelling ging op 31 oktober 2019 in première in DeLaMar Theater in Amsterdam en was t/m 31 januari 2020 bijna 60 keer te zien door heel Nederland.

Première: donderdag 31 oktober 2019, DeLaMar Theater, Amsterdam

Klik hier voor de website van Ghost Stories

Fashion

Snowden

2015-2016

Allard Blom schreef een thriller over Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan voor ons allemaal. Onbedoeld heeft u vandaag al een spoor van data achtergelaten. Whatsapps, e-mails, het recept dat je online zoekt, bankoverschrijvingen, de sms aan je geliefde. Geen fenomeen is zo allesomvattend als het nietsontziende verzamelen van data in onze tijd. Net zoals je in een oorlog niet mee kunt lijden met een heel volk, maar wel met een enkel slachtoffer, zo concentreert dit stuk zich op Snowden. Een oorlog om data, die wordt uitgevochten in onze achtertuin, woon- en slaapkamers. De titelrol wordt gespeeld door Cas Jansen.Deze oorspronkelijk Nederlandse voorstelling was de eerste wereldwijd over de beruchte Edward Snowden en mocht dan ook rekenen op internationale media-aandacht. In een regie van Dick van den Heuvel tourde Snowden in het seizoen 2015-2016 langs de Nederlandse theaters.

Fashion

Masterclass

2010-2011

Geen musicalrol ditmaal voor Pia Douwes, wel een uitdagende hoofdrol in een toneelstuk over misschien wel de meest markante persoonlijkheid uit de operawereld, Maria Callas, die tijdens haar leven vele hoogtepunten en dieptepunten heeft gekend. Maar wie denkt dat Pia ook operanummers gaat zingen, komt bedrogen uit: dat wordt door anderen voor hun rekening genomen of is in de voorstelling verwerkt via geluidsopnames.Naast Pia Douwes bestond de cast uit de pianist Manny (Kees van Zantwijk), de toneelmeester (Rudy Hellewegen) en niet te vergeten de drie masterclass-studenten: Babette Holtman, Maartje Rammeloo en Michiel van Lieshout.

Fashion

Schone Schijn

2010-2011

Na het succes van Allo Allo wordt nu de populaire tv-serie Schone schijn (Keeping Up Appearances) voor het eerst als toneelkomedie op de planken gebracht. Het leven van de snobistische Hyacinth Bucket (spreek uit Bouquet) en haar sullige man Richard staan centraal. Ze wonen in een simpele wijk, maar Hyacinth doet erg haar best om zich voor te doen als een dame uit de betere kringen. Dat leidt tot komische situaties.Deze volkse dame op stand wordt gespeeld door rascomédienne Doris Baaten (Chicago, Fame en Anatevka). Ook de enigszins armoedige zusters Daisy en Rose, haar intens luie zwager Onslow en haar neurotische buurvrouw Elizabeth zijn van de partij. Het wordt een dolkomische voorstelling, zoals we gewend zijn van Britse humor.

Fashion

Allo Allo

2009-2010

Wie herinnert zich de potige Helga niet, of Herr Flick van de Gestapo? Ondertussen heeft echtgenote Edith veel te stellen met de buitenechtelijke liefdes van René. En dan is er nog dat kostbare schilderij, dat door René met man en macht wordt beschermd... Dolkomisch! Naast Alfred van den Heuvel met Esther Roord (Kees & Co en Piaf, de musical), Hilke Bierman (Les Misérables en Op hoop van zegen), Sander Volders, Vanessa Timmermans en Danny Houtkooper (beiden bekend van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat).Van 1982 tot 1992 werden de 92 afleveringen van ALLO ALLO door de BBC uitgezonden en was ook in Nederland ongekend populair. Gezien die populariteit was een theaterversie
op zijn plaats, zeker wanneer komiek Alfred van den Heuvel (Kinderen geen bezwaar) de rol van kroegbaas René Artois op zich neemt.